Μέλος της

Εξήγηση των Δογμάτων

Εξήγηση των Δογμάτων

Α) Ευγένεια (ήθος) (ΓΙΕ – ΓΙΟΥΙ)

Οι μαθητές του TAEKWON-DO πρέπει:

 1. Να προάγουν το πνεύμα των αμοιβαίων παραχωρήσεων.
 2. Να ντρέπονται για τα ελαττώματα κάποιου, να περιφρονούν τα ελαττώματα των άλλων.
 3. Να είναι ευγενικοί μεταξύ τους.
 4. Να ενθαρρύνουν την αίσθηση της δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.
 5. Να διακρίνουν τον μαθητή από τον δάσκαλο, τον παλαιότερο μαθητή από τον νεότερο, τον μεγαλύτερο στην ηλικία από τον νεότερο.
 6. Να συμπεριφέρονται σε κάποιον άλλον σύμφωνα με την εθιμοτυπία.
 7. Να σέβονται την ιδιοκτησία του άλλου.
 8. Να χειρίζονται τις διάφορες υποθέσεις με ευθύτητα και ειλικρίνεια. 9) Να συγκρατούνται από το να δίνουν ή να παίρνουν όταν βρίσκονται σε αμφιβολία.

Β) Ακεραιότητα χαρακτήρα (ΓΙΟΜ – ΤΣΙ)

Στο TAEKWON – DO οι λέξεις αυτές σημαίνουν ότι πρέπει κάποιος να είναι ικανός να διακρίνει το καλό από το κακό ,να έχει συνείδηση και να είναι κάτι λαθεμένο να νοιώθει ενοχή.

Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα στα οποία η ακεραιότητα χαρακτήρα λείπει:

 1. Ο δάσκαλος που δυσφημεί τον εαυτό του και το άθλημα δείχνοντας στους μαθητές του ακατάλληλες τεχνικές είτε από έλλειψη γνώσης είτε από απάθεια.
 2. Ο μαθητής που απαιτεί ζώνη από τον δάσκαλό του ή προσπαθεί να την εξαγοράσει.
 3. Ο μαθητής που αποκτά ζώνη για εγωιστικούς λόγους ή για να την έχει για την αίσθηση ισχύς.
 4. Ο δάσκαλος που καμουφλάρει άσχημες τεχνικές σε πολυτελείς χώρους άσκησης και με ψευτοκολακείες προς τους μαθητές του.
 5. Ο δάσκαλος που διδάσκει και προωθεί το άθλημα για υλιστικούς σκοπούς.
 6. Ο μαθητής του οποίου οι πράξεις δεν ανταποκρίνονται στα λόγια του.
 7. Ο μαθητής που το θεωρεί ντροπή να δέχεται γνώμες από κατώτερους σε βαθμό.

Γ) Επιμονή (ΙΝ – ΝΑΕ)

Μια παλιά ανατολίτικη παροιμία λέει : « η υπομονή οδηγεί στην αρετή », «κάποιος μπορεί να φτιάξει μια ειρηνική οικογένεια με το να είναι υπομονετικός 100 φορές ». Φυσικά η ευτυχία και η ευημερία έρχονται τις ποιο πολλές φορές στους υπομονετικούς ανθρώπους. Για να επιτύχει κάτι είτε είναι ένας ανώτερος βαθμός είτε η τελειοποίηση μιας τεχνικής , ο μαθητής του TAEKWON – DO πρέπει να θέσει τον στόχο του και ύστερα να επιμένει συνεχώς. Ο Ρόμπερτ Μπους έμαθε το μάθημα της επιμονής από τις επίμονές προσπάθειες μιας μοναχικής αράχνης. Ήταν αυτή η επιμονή και αυτό το πείσμα που τον έκανε τελικά ικανό να μπορέσει να ελευθερώσει την Σκωτία το 14ο αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά του TAEKW0N – DO είναι να ξεπερνάς κάθε δυσκολία με την επιμονή.

Ο Κομφούκιος είπε : «Κάποιος που είναι ανυπόμονος γύρο από μικροπράγματα σπάνια μπορεί να επιτύχει σε θέματα μεγάλης σημασίας».

Δ) Αυτοέλεγχος (ΓΚΙΟΥΚ – ΓΚΙ)

Αυτό το δόγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο μέσα όσο έξω από τον χώρο άσκησης ( ντο – γιαγκ) είτε εξασκείται κανείς στον ελεύθερο αγώνα είτε επιλύνει τις προσωπικές του υποθέσεις . Η έλλειψη αυτοέλεγχου στον ελεύθερο αγώνα μπορεί να αποβεί καταστροφική τόσο για τον μαθητή όσο για τον αντίπαλο. Η αδυναμία του να μην μπορεί κάποιος να ζει και να εργάζεται μέσα στα όρια των δυνάμεων του, είναι επίσης έλλειψη αυτοελέγχου. Σύμφωνα με τον Λάο – Τζου : «Με την λέξη δυνατότερος εννοούμε αυτόν που έχει μπορέσει να επιβληθεί πάνω στον ίδιο του τον εαυτό παρά πάνω από ότι σε κάποιον άλλο».

Ε) Αδάμαστο Πνεύμα (ΜΠΑΕΚΓΙΟΥΛ ΜΠΟΥΛ ΚΓΟΥΛ)

«Εδώ κείτονται 300, που έκαναν το καθήκον τους», ένας επιτάφιος για μία από τις μεγαλύτερες πράξεις θάρρους που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα. Αν και αντιμετώπιζαν τις ανώτερες δυνάμεις του Ξέρξη , ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του στις Θερμοπύλες έδειξαν στον κόσμο τι σημαίνει αδάμαστο πνεύμα. Αδάμαστο πνεύμα επιδιώκεται από έναν θαρραλέο άνθρωπο όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Ένας σοβαρός μαθητής του TAEKWON – DO θα πρέπει να αντιμετωπίζει το εμπόδιο χωρίς φόβο ή δισταγμό με αδάμαστο πνεύμα , ανεξάρτητα από το ποιος ή πόσοι στον αριθμό θα είναι ο αντίπαλος. Ο Κομφούκιος είχε πει : «Είναι πράξη δειλίας να μην μιλάς ενάντια στην αδικία».

Όπως έχει αποδείξει η ιστορία , αυτοί που επιδίωξαν τα όνειρα τους με σοβαρότητα και ζήλο ,με αδάμαστο πνεύμα, ποτέ δεν απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους .